Bokomtale skrevet av elevvikar Mabel Alexandersen ved Meieriet bibliotek 

Simon og Homo Sapiens-agendaen

«Den mest sjarmerende ungdomsboka jeg har lest på lang tid […] er nødt til å smelte hjerter» – Dagbladet

«En ærlig og tidløs historie som garantert gir deg tårer i øynene» – Teen Vogue

«Frisker opp både kjærlighetssjangeren og innsikten på homofili» – Bergens Tidende

 

Simon og Homo Sapiens-agendaen er en sjarmerende, ærlig og vakker ungdomsroman om kjærlighet, ungdomstid og det å være annerledes. Boken ble skrevet av amerikanske Becky Albertalli, og ble utgitt i 2015.

Simon Spier er ikke helt offisielt homofil. Han er 16 år, går på high school, og prøver å finne ut av hvem han er og hva han vil. Men da en epost havner i feil hender, står hemmeligheten hans i fare for å bli avslørt. Simon blir utpresset av klassekameraten Martin, som truer med å legge ut bilder av epostene, med mindre Simon går med på å hjelpe ham bli sammen med jenta han liker. Ikke nok med at Simons hemmelighet vil bli avslørt, det samme vil identiteten til hans hemmelige pennevenn, Blue. Simon må tørre å tre ut av komfortsonen før han blir dyttet ut av den, samtidig som han navigerer kompliserte vennskap og en enda mer komplisert forelskelse.

Ved første øyekast virker kanskje Simon og Homo Sapiens-agendaen som en hvilken som helst annen ungdomsbok, men den har sjel og sjarm du sjelden ser maken til. Språket er hverdagslig og forståelig, men med talløse vakre formuleringer som blir med deg lenge etter du har lagt boken fra deg, og som løfter historien til et nytt nivå. Boken utfordrer stereotyper, og viser at alle fortjener en fin kjærlighetshistorie. Simons sunne holdninger til legning, kjærlighet og fordommer er virkelig en kilde til inspirasjon, og han møter verden med et fordomsfritt og åpent sinn. Romanen skinner lys på de fine og minneverdige, men også de utfordrende og vanskelige, sidene ved ungdomslivet, og er forhåndsbestemt til å bli en ungdomsklassiker i lang tid fremover.

Simon og Homo Sapiens-agendaen er virkelig en fullkommen roman, med troverdige karakterer, et unikt hendelsesforløp, og blandet med en sunn dose kleinhet og Harry Potter-referanser, er boken perfekt for ungdommer. Romanen anbefales i aller høyeste grad, og jeg gir den terningkast 6.

Translate »
Share This