Bokomtale skrevet av Mabel Alexandersen, elev og tilkallingsvikar på Meieriet bibliotek 

The Hate U Give er en virkelighetsnær, sterk og viktig ungdomsroman om rasisme og politivold. Boken, som ble utgitt i 2017, er skrevet av amerikanske Angie Thomas, som selv sier at hun vil bruke litteraturen til å skinne lys på sannheten og å ødelegge stereotyper. Ved sin utgivelse i 2017 ble boken en umiddelbar bestselger, og har mottatt positive anmeldelser fra lesere over hele verden.

Boken fortelles av 16 år gamle Starr Carter, som lever mellom to vidt forskjellige verdener: det fattige nabolaget hvor hun vokste opp, og den fine privatskolen i forstedene. Den skjøre balansen mellom dem blir knust da Starr blir vitne til at hennes beste venn, Khalil, blir skutt og drept av en politimann. De to verdenene hun har prøvd så hardt å holde atskilt, raser plutselig sammen, og Starr blir dratt inn i kampen for likestilling og rettferdighet. Hun lærer i ung alder om virkelighetens brutale sider, og hun lærer å la sin stemme bli hørt og å kjempe for det som er rett. Som det eneste vitnet til Khalils drap føler hun ansvar for å la offentligheten vite hva som virkelig skjedde; at Khalil var ubevæpnet og at drapet på ham skjedde på grunn av fordommer. I en tid preget av «Black Lives Matter» og større bevissthet rundt sosiale forhold og ulikheter, er The Hate U Give en høyst relevant og dagsaktuell roman som belyser et av samfunnets mest grunnleggende problemer på en svært troverdig og ekte måte.

Hva er det som gjør The Hate U Give til en så god roman? Først og fremst er det den sterke historien om de sidene av samfunnet vi ser, men velger å ignorere. Fortalt gjennom øynene til en ung jente blir perspektivet mer ekte og uraffinert, og vi får se hvilke følger rasisme og fremmedfrykt kan ha, både for barn og voksne. Romanen stiller tabubelagte temaer i lyset, og konfronterer de stereotypene vi ikke visste vi hadde. Vi følger Starr mens hun prøver å oppnå rettferdighet for Khalil, samtidig som hun skal klare å holde skolen, kjæresten og familien atskilt fra hverandre, for ikke å ødelegge balansen mellom livet i Garden Heights og livet på Williamson Prep.

The Hate U Give legger ikke skjul på noe, og idylliserer ikke virkeligheten ungdommer som Starr lever i. Angie Thomas benytter seg av tallrike eksempler fra virkeligheten for å illustrere at Khalils skjebne ikke var et engangstilfelle; det har skjedd utallige ganger før. Samfunnskritisk litteratur som The Hate U Give er utrolig viktig for å stille verdens urett til veggs, og å åpne øynene våre for det vi kanskje ikke ser.

Selv om The Hate U Give klassifiseres som en ungdomsroman, er det absolutt ikke bare ungdommer som bør lese den. Selv om synsvinkel og visse elementer ved historien er mer tilpasset et yngre publikum, har tematikken bak ingen aldersrestriksjoner. Boken anbefales for både ungdom og voksne, og jeg gir den terningkast 5. Enkelte bøker blir med deg, selv etter du har lagt dem ned, og dette er en slik bok.

The Hate U Give, Gyldendal 2018, oversatt av Vibeke Saugestad.

Translate »
Share This