«Det kommer en pike gående», av Inger Hagerup (1905-1985). Boken ble utgitt første gang i 1965. Bokhyllas utgave er fra 1989. H. Aschehoug forlag.

Av Kjell Håkon Hansen – Vågan bibliotek

«Det kommer en pike gående» er Inger Hagerups erindringsbok fra hennes første barndomsår, til hun var ti år. For mange er hun kjent for sine barnedikt, der hun tar barnets perspektiv. I denne boken formidler hun også barnets umiddelbarhet og fantasi på en god måte. Dette gjør «En pike kommer gående» til en sjarmerende og humoristisk barneskildring fra en tid som er annerledes enn vår.

Inger Hagerup ble født i Bergen i 1905, og levde sine første barneår der. To år gammel fikk hun er lillebror, som straks ble rival om hennes gunst fra omgivelsene. Han ble også en god lekekamerat og nær venn med årene. Hennes far som var kontorist var også en del av hennes første minner.

Det store vendepunktet for familien var farens sykdom og død, da Inger var fem år. Da ble familiens økonomiske trygghet forrykket, og hennes onkler tanter og bestefar ble nye støttespillere og langt på vei «formyndere» for hennes handlingslammede og sørgende mor. For Inger selv var ikke farens død så skjellsettende, fordi hun var for liten til å forholde seg til begrepet «borte for alltid». Faren gikk på kontoret, og var borte store deler av dagen. Han føltes litt fraværende for henne.

Med tiden «normaliserte» hverdagen seg for den lille familien, og Inger begynte på skolen. Moren kom ut av sin lammende sorg, og kunne i større grad ta seg av barna sine. De flyttet til «bygda» hos en av hennes onkler og tanter på Sunnmøre. Som liten «byfrøken» var hun et fremmedelement i forhold til de andre barna, med annerledes dialekt og klesdrakt. Inger klarte å forsvare seg i forhold til omgivelsene, og tilpasse seg.

En klippefast støtte i hennes liv var den snille og gode morfaren, som gjorde et uutslettelig inntrykk på lille Inger. Skildringen av han er vakker, og rørende. Vi får også beskrivelser av ulike tanter og onkler som familien bodde hos i perioder. Mange fine beskrivelser av barndomsvenner får vi også.

«En pike kommer gående» er koselig lesning i en utfordrende tid for mange. Anbefales varmt!.

Translate »
Share This