Tre filmer fra Lillestrømbibliotekene og en formidlingsfilm fra Steinkjer bibliotek i anledning 8. mai
Tre filmer fra Lillestrømbibliotekene
Av Ragnhild Malfang, Lillestrømsbibliotekene
Med støtte fra Fritt ord har Lillestrømbibliotekene produsert tre filmer med ulike vinkler på andre verdenskrig for å markere jubileet. Det gjenstår også et større foredrag vi håper å kunne sette opp med publikum til høsten.
Film 1- Samtale med Maja Lunde om boka Over grensen. Over grensen er en spenningsbok for barn og ungdom som nå er kinoaktuell. Her hører vi om barn på flukt under krigen og om å være modige selv om man egentlig ikke tør. Boken er basert på faktiske hendelser som er diktet rundt. (Tilgjengelig til 16. mai)
Film 2- Samtale med Eva Løfsgaard om oppvekst under krigen og frigjøringsdagen. Fra å fylle 13 år i april 1940 til kongen kom hjem i 1945 skjedde det mye, og Eva har ført dagbok over stort og smått fra den tiden som senere er utgitt.
Film 3- Foredrag med Roald Hansen om bombingen av kjeller flyplass og krigsårene i Skedsmo/Lillestrøm. Den tidligere kultursjefen i Skedsmo har et stort engasjement og mye kunnskap rundt Kjeller flyplass og deler både kjente og mindre kjente detaljer fra krigsårene.
Filmene finner du på Lillestrømbibliotekenes Youtube-kanal
Lillestrømbibliotekene deler også mange gode boktips med tema krigen på Lillestrøm kommunes hjemmeside. Her kan du få tips til å lese mer for både liten og stor, og en betraktning av hvorfor det fortsatt er interesse for historier fra krigen.
Dagbok fra innsida – film fra Steinkjer bibliotek
Digitalt arrangement:
Steinkjer bibliotek markerer at det er 75 år siden fredsvåren 1945 med formidling av boka «Farfars dagbok» av Inger og Erik Sveberg Dietrichs. Formidlinga skjer digitalt, og videoen vi har laget er tilgjengelig via våre nettsider fra fredag 8. mai klokka 10. Den er deretter tilgjengelig for alle i en måned framover.
«Farfars dagbok» er historien om den unge studenten Ragnar som blir tatt til fange av nazistene i 1943. I ett år og en dag skriver han dagbok i smug, personlige notater fra innsiden av nazistenes terrorvelde og propagandamaskineri. Frigjøringsdagen fredag 8. mai byr Steinkjer bibliotek på et digitalt møte med barnebarna Inger og Erik, og lar de fortelle historien om farfars dagbok.
Arrangementet er en video vi har laget, den passer for alle historieinteresserte, og er tilgjengelig på Steinkjer biblioteks YouTubeside fra klokken 10.00 den 8. mai. Du finner også videoen på vår Facebookside og våre andre nettsider, og den kan fritt sees av alle i en måned framover.
Videoen kan gjerne inngå i undervisning på universitet og videregående skoler, og kan brukes fritt i undervisningssammenheng frem til 8. juni 2020.
Filmen ligger på Steinkjer bibliotek sin Youtube-kanal