Nedenfor er noen smakebiter fra bloggen http://ungdomsboka.blogspot.com/, en blogg som gir deg tips om bøker, tegneserier og annet som har med ungdomslitteratur å gjøre. Disse bøkene finnes også som e-bøker. Sjekk e-bokappen til ditt lokale bibliotek!

Bli en bokblogger du også, gi ditt bidrag og kast deg inn i debatten om litteratur. Eller kanskje du bare har veldig lyst å dele en leseropplevelse med andre? Bloggen drives av Gjesdal folkebibliotek.

Skremmende aktuell: I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue

«Det hele begynner som en vanlig norsk ungdomsbok. Brage er en vanlig fyr som gjør vanlige ting. Han spiller fotball, går på skolen og drømmer om Frida, den peneste jenta på skolen. Men det blir fort mørkere i denne boken. Noe driver mennesker til vannvidd. Det begynner i Japan der flokker av rasende mennesker går amok og dreper uskyldige mennesker. Gjennom nyhetene følger Brage og kameratene med på sykdommen som sprer seg. Det går fra nysgjerrighet og fascinasjon til frykt og desperasjon. Vi er avhengig av verden rundt oss og etter hvert som sykdommen kryper nærmere merkes det godt. Først blir det mindre varer i butikkene, så mindre utvalg i matbutikken, internett går ned, minibanker slutter å virke, strømmen forsvinner. Hva skjer med en vanlig norsk ungdom når verden rundt ham kollapser? «

 

 

 

God krim for ungdom: Brådypt av Elin Viktoria Unstad:

Historien er delt i to:
1. Nå. Det som skjer med en Vilja som ikke virker, med en Vilja som ikke orker skole, venner eller kjæreste og ser ting ingen andre ser. Men den kidnappingen, var den virkelig bare en hallusinasjon? Er det ikke noe mystisk med alle gangene familien har flyttet, med at ingen av søstrene får være på sosiale medier, med at ingen bilder av dem skal i avisen? Så forsvinner søsteren Rikke …
2. Historien om hvordan Vilja endte opp slik. Den begynner for 22 uker siden, rett etter juleferien, når Eric med c kommer inn i klassen. Han er en litt hoven og dustete Oslo-gutt som hun iallfall ikke skal ha noe med å gjøre. Vilja har ikke tid til gutter, hun er en dyktig svømmer og har et landsstevne å tenke på, men det er noe med de nydelige øynene hans. Vi får glimt av hvem Vilja var fram til den fatale kvelden da hun døde i 23 minutt.

 

 

 

Udyr - forsideUdyr av Kristine Tofte

Amund er en av de gutta som alltid bråker i timen eller skulker skolen. Ida er en av de jentene som alltid er stille og aldri er med på noe. Begge har foreldre som tar mye plass. Begge er uvitende om at de skal tilbringe helgen sammen på gård med noen veldig merkelig dyr som de skal forsvare mot guder, forskere og menigheter. Du har aldri lest noe som ligner på “Udyr”!

 

 

 

 

 

 

Kamplar - forsideAktuell tematikk, og fotball: #kampklar av Nina Rossing

Anja går i 2. klasse på videregående og elsker fotball. Men når en kneskade blir så komplisert at hun må gi seg som spiller prøver hun seg på det nest beste; fotballdommer. Hun blir med i fotballkretsen sitt prosjekt med jenter som dommere sammen med to gode venninner. De er #kampklar.

Så begynner historien: De tre jentene og Joachim skal dømme en G19 kamp. Det går ikke bra. Disse gutta er skikkelig fotballklyser, har liten respekt for dommere, og ingen respekt for jenter. Anja har lært at som dommer skal du heve deg over drittprat, og jøje meg hvor mye drittprat det er. Men en fotballdommer skal også sette seg i respekt, så når nok er nok kommer det røde kortet. Og alt eksploderer! Først på og rundt fotballbanen med drittprat og trusler fra spillere, trenere og tilskuere, og så på nett. Alle sosiale kanalene til Anja flommer over av møkk. Det er visst ikke grenser for hva du kan kalle en ung kvinnelig dommer anonymt. Manipulerte bilder dukker opp, bilder som når du først har sett dem ikke kan glemmes. Og like vondt er det å se folk i klassen trykke “like” på de bildene. Det blir harde dager på skolen med hvisking og blikking, Anja føler seg ganske hjelpeløs mot rykter, ingen tør å si noe direkte til henne. Men etter en stund virker det å gi seg. Anja puster lettet ut, hun er rystet, men ikke slått.

 

 

Forside - Norra latinFor bokelskere: Norra Latin av Sara Bergman Elfgren

Verden er en scene, og alle menn og kvinner skuespillere

–          «Som dere vil ha det» av William Shakespeare

Scenen her er Norra Latin, en ærverdig videregående skole i Stockholm, kjent for sin dramalinje. Skuespillerne er to jenter som deler samme fødselsdag og en kjærlighet for teateret, men er ellers svært forskjellige.

Clea Borglund: Clea er allerede kjendis. Hun har vokst opp i Stockholm blant film- og teaterfolk. Hun har spilt i tv-serier, teaterstykker og filmer fra hun var liten jente. Hun kjenner de som betyr noe i bransjen og som sin mor klarer hun opptaksprøven lett og begynner selvsagt på Norra Latin.

Tamar Lominadze: Tamar elsket å opptre da hun vokste opp i Östersund. Etter hun så en oppsetning av «En midsommernatts drøm» i åttende klasse ble drømmen teateret. Hun jobbet knallhardt med skolen og ble kalt inn til opptaksprøven på Norra Latin. Men der, blant så mange flinke og vakre skuespillerspirer mistet hun motet. Desperat tryglet hun om hjelp med tankene sine, og fikk det. Men hvem var det og hva kreves tilbake

 

Forside - SadieKan leses av også voksne lesere: Sadie av Courtney Summers

For noen mennesker består framtiden av muligheter. For andre er den bare tid man har i vente, og der jeg bodde, var den bare tid. Du kaster ikke bort energi på å prøve å beskytte den. Du prøver bare å overleve til du en dag ikke lenger gjør det.”

Før du begynner på denne, la meg si deg dette: Denne historien er så nær virkeligheten at det er ikke sikkert alt går godt, og det er ikke sikkert at du får vite hvordan alt går til slutt. “Og den begynner, som så mange andre fortellinger, med en død jente”: Dette er historien om Sadie sin jakt på lillesøsteren Mattie sin drapsmann, og det er historien om West McCray sin jakt på Sadie.

 

 

 

 

Translate »
Share This