Bokanbefalinger fra Kjell Håkon Hansen, Vågan bibliotek 

«Storebjørn», av Odd Harald Hauge. Kagge forlag, 2019. 335 sider.

«Storebjørn» er en thriller, med handling lagt til Svalbard. Guiden Martin Molzau gjennomfører arrangerte turer for mindre grupper, med snøscooter på Svalbards innland. Turene er tilpasset gruppenes behov, og «bedriften» hans er et enmannsforetak.

Martin Molzau skal lede en gruppe, bestående av den velstående amerikanske familien Parker. Familien er mor og far, Sarah og James Parker, og deres datter Cindy Parker, som er i tredve-årene. Familien Parker er svært opptatt av å komme til den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden, innerst i Isfjorden. Det eneste nærværet i Pyramiden, er det russiske hotellet, som tar imot turister og andre besøkende.

Det viser seg snart at «familien» ikke er den de utgir seg for å være, og handlingen tar en dramatisk vending, da det kommer fram at Pyramiden skjuler hemmeligheter som ikke «tåler dagens lys».  Gjennom beskrivelser av et økt spenningsnivå mellom russisk og amerikansk etterretning, presenteres vi for et scenario der spørsmålet om norsk suverenitet over Svalbard blir satt på prøve.

«Storebjørn» er en dramatisk skildring av en konflikt som går «kald» til «varm», der enkeltmennesker blir trukket med i sterke konfrontasjoner med uhyggelig utfall. Kan Russland utfordre norsk suverenitet over Svalbard med våpenmakt, eller strategisk spill? Dette er et kjernespørsmål i «Storebjørn».

Navnet «Storebjørn» viser både til stjernebildet «Storebjørn» og til Russland som den store bjørnen, stormakten som utfordrer med å demonstrere sin makt. Romanen er en interessant skildring av landskap og mennesker på Svalbard. Forfatteren Odd Harald Hauge viser sin gode kunnskap om Svalbard, og de russiske gruvebyene Barentsburg og Pyramiden. «Storebjørn» kan leses og lånes som bok, e-bok og finnes som nedlastbar lydbok. Boken anbefales varmt.

 

 

«Ishavskvinne», av Tor Jacobsen. Gyldendal Norsk Forlag, 1979. 165 sider.

«Ishavskvinne» er en biografi om Helfrid Nøis (1899-1996), og hennes eventyrlige tilværelse med et liv i ugjestmilde strøk på Svalbard. Helfrid Nielsen kom fra et byliv i Trondheim og Oslo, da hun møtte den kjente og legendariske fangstmannen Hilmar Nøis (1891-1975) på hurtigruta, på til ferie i Vesterålen. De møttes i 1936, og Hilmar inviterte henne til Svalbard, og spurte henne om hun kunne tenke seg til å stelle huset for han, i Sassen på Svalbard.

Han fortalte henne i fargerike vendinger om huset sitt «Villa Fredheim», og om det flotte landskapet på Svalbard. Hun lot seg friste, og kom til Sassen året etter. Møtet med «Villa Fredheim», ble en sjokkartet opplevelse for Helfrid. Det svarte ikke til forventningene hun hadde om hva en villa skulle være. Hun lot seg likevel overtale til å bli, og de giftet seg etter to måneder. Det ble i første omgang fire overvintringer, fra 1937 til 1941. I 1941 ble alle bofaste på Svalbard evakuert fra øyriket. For Helfrid og Hilmar Nøis ble det fire år i Skottland.

Hilmar Nøis fortsatte sine overvintringer på Svalbard etter krigen, mens Helfrid valgte på komme på sommerbesøk i årene som fulgte. Fra 1960 til 1963 overvintret de igjen sammen på «Villa Fredheim» i Sassen. Denne gangen var det Hilmars sviktende helse som førte til at de begge flyttet tilbake til fastlandet for godt.

Helfrid tapte sitt hjerte til Svalbard, og ble «bitt av Svalbardbasillen», som hun selv sa det i et intervju med NRK. Hun var med Hilmar ute i «felten», og reiste på lange turer for å se til alle hyttene som Hilmar eide. «Ishavskvinne» er en spennende og varm skildring av en uvanlig kvinne for sin tid. Boken kan leses i papirutgave, eller digitalt på bokhylla.no https://www.nb.no/items/2817473a50c9137f3824a7c3cd15735e?page=0&searchText=ishavskvinne. Anbefales varmt.

Slik skaffer du deg nasjonalt lånekort hjemmefra

Translate »
Share This