Om Filmbib: På Filmbib kan man se norske kort- og dokumentarfilmer helt gratis på nett. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn på www.filmbib.no med nasjonalt lånekort og pin-kode. Ta kontakt med ditt bibliotek hvis du trenger hjelp!

Filmtips fra Thor-Yngve Hetzler på Meieriet bibliotek: 

 

 

Brødre (2015, Aslaug Holm)

Gode ideer kan av og til synes å oppstå simultant uavhengig av jordisk lokasjon. Et slikt tilfelle er Richard Linklaters Boyhood og Aslaug Holms Brødre. Begge filmene er oppvekstskildringer hvorpå det fremste narrative virkemidlet på mange måter kan sies å være tiden selv. Mens Linklaters historie er en fiksjonsfortelling med utgangspunkt i en strukturell skisse, er Astrid Holms film en dokumentar hvor vi følger brødreparet Markus og Lukas gjennom tykt og tynt over et tidsspenn på åtte år. Jeg drister meg til å påstå at en god oppvekstskildring er nødvendig næring for kropp og sjel, og at jevnlig påfyll er en nødvendighet. En slags kulturell vitaminkur. Og hva passer vel bedre i disse tider? Dessuten står Jan Erik Kaada for filmmusikken. Du vet, han fra Cloroform. Tidlig 2000-tall. Røde kjeledresser. Lagde flere soloplater under artistnavnet Kaada. Deriblandt sammen med Mike Patton. Kul kis. Flott musikk!

Du kan se filmen her.

 

 

 

Blackhearts (2016, Fredrik Horn Akselsen, Christian Falch) 

Den norske svartmetallscenen har for lengst blitt mer eller mindre stueren her til lands. Etter at den verste bølgen av satanic panic hadde lagt seg i det nittitallet omsider ebbet ut, har sjangeren i økende grad høstet fruktene av et økt kommersielt nedslagsfelt nasjonalt og internasjonalt. På et tidspunkt var bandet Dimmu Borgir vår største musikalske eksportvare. På mange måter tok kanskje det kommersielle gjennombruddet noe av brodden i utrykket. Ufarliggjøringen og normaliseringen til tross; for mange er utrykket fortsatt svært viktig. Hva betyr svartmetall for en som er oppvokst i et totalitært regime, og hvilken pris har det for vedkommende å skulle spille på Infernofestivalen? I Hellas møter en broket forsamling svartmetallere en usikker fremtid da vokalisten i bandet, som på sin side representant for partiet Gyldent daggry, plutselig blir buret inne for det vi kan anta å være dustete holdninger. I Colombia sliter satantilbederen Hector med visumsøknaden han trenger for å komme inn i Norge. Kan det sataniske råd være til hjelp mon tro?

Du kan se filmen her.

 

 

Brettkontroll (2006, Emil Trier) 

En gang var det ulovlig å skate her i Norge. Ulovlig! Forbudet varte fra 1978 til 1989. Selvfølgelig resulterte dette i at skaterne trakk seg unna offentligheten, gikk under autoritetsradaren og fant seg egnede områder hvor de kunne utfolde seg i fred. I denne dokumentaren møter vi noen av de norske skatepionerne som forteller sine historier fra denne skatingens steinalder. Møt blant annet Øystein Greni (Big Bang), Terje Håkonsen, Joakim Trier (filmskaperen) og Torgny Amdam (Amulet). En garantert skrubbsårfri skateopplevelse!

Du kan se filmen her.

Translate »
Share This