«Tre kamerater», av Erich Maria Remarques (1898-1970). Boken ble utgitt første gang i 1937. Bokhyllas utgave er fra 1972. Gyldendal norsk forlag.

Av Ole-Petter Refsdahl – Vågan bibliotek 

 

                                    Tid for å lese en klassiker

I Nasjonalbibliotekets nettbibliotek  ligger det mange godbiter som enkelt kan lastes ned og leses. Jeg har plukket fram en klassiker som hadde stor betydning for min lesning i unge dager, og som endte opp som tema for min særoppgave i niende klasse.

Tyske Erich Maria Remarques roman «Tre kamerater» ble utgitt på norsk i 1937 og tolkes først og fremst som en roman om den tapte generasjon i Tyskland  ­-  det vil si de som var unge i tidsrommet mellom første verdenskrig og  fram til den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933.

De tre kameratene Otto, Gottfried og Robert fra Berlin har kjempet sammen i første verdenskrigs skyttergraver, og nå prøver de å livberge seg ved å starte et lite bilverksted. Depresjonen ligger tungt over landet, det er mangel på det meste og livet arter seg som en tung motbakke. Samtidig vender livslysten langsomt tilbake og en ung kvinne – Patricia – spiller en svært viktig rolle i romanen da hun forelsker seg i Robert.

Deres viktigste felles satsning er å bygge racerbilen «Karl» som blir deres felles lyspunkt. Drømmen er en dag å kunne benytte den under billøp, og på mange måter blir det «Karl» som berger dem gjennom en tid hvor fornøyelser utgjør en svært liten del av hverdagen.

Romanen blir av mange tolket som Remarques egen historie med Robert som forteller.  Han beskriver brunskjortenes inntreden og hvordan samfunnet gradvis blir dominert av de nasjonalsosialistiske kreftene. Under Hitlers styre ble romanen forbudt på linje med Remarques mest kjente roman «Intet nytt fra Vestfronten» fra 1929 som er en besk skildring av livet i første verdenskrigs skyttergraver.

Romanen har beholdt sin aktualitet og vel så det i en tid hvor høyrekreftene igjen er på frammarsj i Tyskland og flere andre europeiske land, i tillegg er det en svært velskrevet roman om betydningen av kjærlighet i en tid hvor det å skaffe mat på bordet er den største utfordringen, samt det å bevare sin sunne fornuft når samfunnet utvikler seg i en retning som skaper frykt og uhygge for de som ikke vil strekke fram høyre hånd til hilsen.

Anbefales.

 

Translate »
Share This